Bubblor!

Vi har idag lite väl mycket luft i vattnet/rören. Det försvinner i takt med att ni använder vattnet.

Vi ser att ventilen som tar hand om extraluften fungerar som den ska – men den kanske har svårt att hinna med under natten. Vi kommer att justera kompressorn under dagen.

Uppdatering om jordlukten

Det har tagit sin tid, men jordlukten har varit ett mysterium för både oss och våra experter. Och det blir inte bättre av att lukten ibland försvinner helt…

Nu kommer vi dock att byta först kompressor och sedan den stora tank, där vi luftar grundvattnet. Tanken är en gammal galvaniserad tank som är mycket svår att få 100% ren. Det kan (kan!) vara små orenheter i tanken som spökar.

Vi hoppas därmed att vi inom kort kommer att återfå vårt gamla, fina vatten. Vi ger såklart besked när vi vet om detta fungerar. I mellantiden ska vi understryka att reningen av vattnet fungerar helt fint – vi får fina svar på vattenproven och UV-lamporna ser till att vattnet är helt bakteriefritt.

 

Vattenavstängning måndag 19 juni

Vattnet kommer att stängas av på måndag 19/6 mellan 9-18 och ni behöver därför se till att ni har vatten upptappat för dagens behov. Tänk på att tappa upp vatten så att ni kan tvätta er, laga mat och spola i toaletten.

Den lukt som vi har haft under en tid kommer sannolikt från järnbakterier. Vi har analyserat vattnet och fått bekräftat att det innehåller just järnbakterier som är vanligt förekommande och helt ofarliga. För att få bort dessa krävs en klorering och rengöring av vattenverket.

Därefter krävs en längre genomsköljning och det gör att vi behöver hela dagen för detta. Det kan finnas en lukt av klor i vattnet och om trycket är dåligt i kranen behöver ni rengöra silarna.

Vid ev frågor kring avstängningen, vänligen kontakta Ingrid på 070-6472628

 

Vi vill också påminna om vår hemsida www.odakravatten.se där det finns protokoll och provresultat. Här kan ni även lämna kommentarer och synpunkter på vattnet – alla observationer är välkomna!

 

Med vänlig hälsning

Styrelsen i Ödåkra vattenförening.

Dagens vattenavbrott

Det tog lite tid, men en samlad styrelse i pumphuset hittade till slut både förklaring – och lösning på dagens vattenproblem.

En liten givare berättade för pumpen att vattentrycket var över 6 bar – vilket gör att pumpen stänger ner, helt enligt planerna, när trycket går över 4,5. Problemet var att trycket inte alls var 6 utan 0, nix och ingenting. Vi kunde koppla bort givaren, men då ökade trycket utan broms. Efter ett tag – och en mekanisk åtgärd: våld – fick vi liv i givaren, så den nu åter rapporterar korrekt tryck.

Vi kommer under måndagen kalla in tekniker för byte av givaren. Samt kommer att inhandla reserv, ifall att…

Söndagens doft…

Beklagar dagens luktproblem.

Kompressorn har nu kört upp luftmängden, så det ska hålla ett par dagar – medan vi jobbar vidare på att hitta tillbaka till den vanliga balansen.

Det är ännu oklart när en riktig (och fungerande) kompressor är på plats – men vi är fortfarande glada för alla rapporter om lukt, luft etc.

 

 

Kompressorn #216

Just nu är det en del luft-’hål’ i vattnet – det kommer att försvinna i takt med att alla använder vatten under dagen. Var lite uppmärksam att det inte blir för stora slag i rören.

Problemet är att vi i dessa dagar kör den tillfälliga kompressorn manuellt – och då är det helt omöjligt att styra till en lagom luftnivå. Vi inväntar fortfarande rätt kompressor – och fungerande styrning…

Vi är tacksamma för alla meddelanden om lukt – det är tecken på att luften håller på att ta slut. Lukten är motbjudande, men helt ofarlig.

Kompressorn… [med update]

Så har vi kompressorproblem igen: en liten, liten magnetventil hänger sig – och det betyder att det just nu saknas luft i vattnet. Därför luktar det illa.

Tekniker är på väg – och ska få fixat till ventilen här under eftermiddagen.

Även om vattnet luktar illa är det helt ofarligt – och det går att få bort lukten: låt ett glas stå en liten stund, så blir det bättre.

[Update kl 17]: Det är tyvärr själva kompressorn som är problemet. Tekniker försöker pressa in luft i systemet nu, så det förhoppningsvis håller sig till i morgon – då en reservkompressor kommer på plats.

Kompressorproblem igen…

Det är igen problem med kompressorn – eller kanske rättare sagt: någon styrventil. Kompressorn kör för fullt – och trycker alldeles för mycket luft in i vattnet.

Därför är det mycket bubblor just nu – men vi håller på att reda ut problemet. Förhoppningsvis snart – och förhoppningsvis så det håller mer än tre veckor…

Kompressorproblem

Här på morgonen har en del upplevd problem med för mycket luft i vattnet – visade sig vara kompressorn som körde oavbrutet.

Den är nu avstängd och tekniker på väg.

Redan nu ska luftmängden börja stabilisera sig. Problemet påverka inte vattenkvalitéen. Vi uppdaterar när allt är ok igen.